Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Блог

21.07.2014

Вместо манифест

Когато през юни миналата година започнаха протестите, всички полетяхме на крилата на някаква надежда, че положението не е толкова зле, че не сме сами, че няма начин нещата да не започнат да се оправят щом толкова много хора са наясно „за какво става въпрос“. След като чудо не стана, се изписа и каза ужасно много по темата ЗАЩО и не след дълго стигнахме до причината.

Никой няма да ни помогне, ако не си помогнем сами. Простете клишето. Държавата си стои в същото положение, защото мислещите хора не мислят, че „им е работа“ да се занимават с обществени проекти. Те би трябвало да са работа на държавата.

 

Би трябвало да е достатъчно, че работим и плащаме данъци. Но не е.

 

Казвам се Петя. Интересувам се от медии от 15-годишна, когато за първи път станах част от екип на училищен вестник. Завърших ФЖМК и работя в сферата на медиите вече близо 10 години на различни позиции. Гади ми се от медийната реалност в България. Отдавна трябваше да съм направила нещо по въпроса.

На TEDxBG 2013 с всички колеги и приятели от медийните среди слушахме доц. Орлин Спасов с известна досада: в познатия си политически коректен стил доцент Спасов разказа част от истините за несвободата на медиите в страната. Видео от тази лекция на Орлин Спасов няма, но на TEDxBG 2012 Веско Димитров разказа за състоянието на локалните медии в България. Същата тема. Същите проблеми. Mонополизирането на пазара. Натиска от рекламодатели и издатели. Липса на разследваща журналистика. Заплахите към журналисти. Все болни теми, които журналисти, редактори, медийни експерти и активни граждани в страната дъвчем (включително две поредни години на TEDxBG) и смятаме, че по подразбиране са ясни за всеки здравомислещ българин.

Митьо е един от най-здравомислещите българи, които познавам. Да не кажа най-здравомислещият. Принципен, организиран, активен, работлив и много добре информиран програмист. След лекцията на Орлин Спасов той дойде при мен полуядосан – от една страна защото току-що (януари 2013) беше разбрал всички тези обезпокоителни неща за медиите в България, от друга защото в лекцията на Орлин Спасов

 

нямаше нито едно предложение за това как ситуацията да бъде поправена.

 

Обясних му, „експертно“, че не смятам, че има много какво да бъде направено. Че проблемът е много по-голям от нас.

Час по-късно Митьо вече имаше идея за независимо гражданско финансиране на медиите – проект за микродарения, подобен на вече разработената платформа Flattr, чрез който граждани да подкрепят конкретни материали в различни медии и основната сума да получава автора на материала. Каквито и доводи да измислях, за да му докажа, че този проект няма да сработи в България, той беше упорит. Нека говорим с хора и поне да опитаме. Същата вечер идеята му беше стройно описана в документ.

Бързината и ефективността, с която Митьо започна да действа и лавината от обратна връзка за идеята му в tech средите, ми отвори очите за нещо много важно:

 

България спи върху безценно богатство – социално ангажирано tech общество

 

И тези хора знаят как се върши работа. И имат познанията, опита и уменията да дадат на нас, които уж „всичко знаем“, инструментите, с които да направим разлика. „Общество“ вече бяха стартирали ефективно с проекти за по-добра връзка на гражданите с администрацията, трябваше само да следваме техните стъпки, но в нова посока – медиите.

Така започнахме.

От онзи TEDxBG мина повече от година. За тази година имахме лични срещи и онлайн разговори с над 50 души, експерти в различни области – технологии, медии, право, бизнес развитие, за да им разкажем за проекта за микродаренията. Беше епично – от луд ентусиазъм през откровен нихилизъм и скептични подмятания до конкретни технически детайли и чиста математика, тези разговори ни помогнаха да изчистим идеята и затвърдиха убеждението ни, че каквото и да излезе накрая, дори само дискусия, концентрирана върху конкретни решения, е достатъно важна.

Митьо беше повече от готов да ми помогне и с реализацията на моите идеи за timeline на българската журналистика и безплатно технологично решение за училищни медии. Беше време да измислим как да бъдем сериозни.

 

Фондация „Отворени медии“

 

Няма да лъжа. Ако можеше да минем без юридическо лице и административни разправии, аз лично щях да съм много по-доволна. Ако можеше просто да се занимаваме с това, които знаем как да правим, щеше да е много по-лесно. В процеса на разговорите обаче ни стана напълно ясно, че единственият гарантирано прозрачен и независим начин за разпределение на микродаренията, е те да минават през независимо юридическо лице.

Затова се захванахме да регистрираме фондация с помощта на Явор и the one and only Пейо.

Всеки от трите проекта беше вече в някакъв етап на реализация преди в началото на миналата седмица „Отворени медии“ да бъде официално регистрирана от СГС като юридическо лице с нестопанска цел, развиващо дейност в обществена полза.

 

Цели на Фондацията

 

са да насърчава, съдейства и подпомага развитието на независимостта на медиите в България и развитие на добре информирано гражданско общество, чрез:

  • т. 1. Създаване на технологични решения в полза на независимата журналистика.
  • т. 2. Създаване на предпоставки за качествен диалог за проблемите на медиите в България.
  • т. 3. Разпространяване и популяризиране културата на информираност и ангажираност на обществото и създаване правилна нагласа на обществото към медиите.
  • т. 4. Подпомагане разпространението на знания и умения в областта на качествената журналистика и разпространяване и налагане на международните стандарти за качество на медийни продукти.
  • т. 5. Насърчаване и подкрепа на граждански и професионални инициативи с отворен характер, свързани с развитието на медиите и качествената и независима журналистика.
  • т. 6. Подпомагане на качественото медийно образование и развиване на проекти за стимулиране на критично мислене и налагане на стандартите на качествената журналистика в образователните институции.

Благодаря официално от свое име и от името на Митьо и Явор, на всички приятели и познати, които отделиха от времето си за да говорят с нас, да ни критикуват, да ни помогнат да подготвим документите на фондацията, да ни нарисуват пиле-писец за логото (Ече, обичам те) и на всички, които изявиха желание да ни помагат занапред.

Как да се присъедините към нас

 

Ако сте разработчик или дизайнер

Разгледайте проектите ни в GitHub и се свържете с Митьо, за да му разкажете къде имате желание да се включите.

 

Ако сте представител на медия

Разгледайте проекта „Микродарения за независима журналистика“ и ни пишете, ако проявявате интерес да се включите в платформата, ако имате нужда от повече информация или ако имате обратна връзка по проекта.

 

Ако сте медиен експерт, журналист, редактор или автор

Имаме нужда от редактори и създатели на съдържание за Timeline на българските медии, за да го направим пълноценен инструмент за всички, които искат да са up to date с това какво се случва в медийната среда. Свържете се с мен и ще ви включим в екипа редактори, които вече се грижат за съдържанието на проекта.

 

Ако сте юрист или счетоводител

Проектът Микродарения е сложен счетоводно и юридически. Ще се радваме на всякаква помощ, особено ако сте експерти в областта на медийното право.

 

Ако сте преподавател и считате развитието на хлапетата в България за лична мисия

От следващата седмица стартираме активно работа по проекта „Училищни медии“. Крайната цел на този проект е да научи децата да мислят критично и да задават правилни въпроси, да развие любопитството и уменията им да се изразяват във всевъзможни формати. Включете се в мейлинг листа за информация за развитие на проекта от тук:


или ни пишете лично, ако имате желание да разкажем за проекта във вашето училище.

Сигурна съм, че имате проблеми с доверието и затова няма да ви обещавам нищо. На мен ми беше нужен един много упорит и много отдаден човек, за да се размърдам. Ако и на вас ви трябват хора за backup, вече имате нас.

Хайде.

Поздрави,
Петя

 

5