Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Блог

14.08.2014

Искаме промени в медийната среда

ОБНОВЕНО: Към 21:40 ч. на 14 август 2014 г., България е единствената страна-членка на ЕС, която е преизпълнила своята квота от 13500 подписа в подкрепа на Европейската инициатива за медиен плурализъм.

Днес попаднах на статистика, която изключително много ме изненада и която ми показа, че българският читател е узрял за проблемите на медиите у нас и че сега е моментът за действия.

Политическата ситуация в последната година и половина извади на показ за масовия читател много от кирливите ризи на медиите ни. Немалко хора осъзнаха за пръв път, че не всички медии се стремят да отразяват еднакво обективно събитията, тъкмо обратното – значителна част от медийната среда е залята с манипулативни материали, изкривяващи фактите до такава степен, че практически се създава паралелна реалност.

Въпреки, че в България са особено силно изразени, проблемите на медиите са проблеми на целия свят. Затова и Европейската инициатива за медиен плурализъм прави опит да събере подкрепа за разглеждане и вкарване в европейското законодателство на директиви, подкрепящи медийния плурализъм.

Въпросната инициатива е петиция, която има за цел да събере определен брой подписи от всички държави в ЕС. При подписване на петицията, оставяте своите лични идентификационни данни в сертифициран от Съюза софтуер за събиране на подписи за петиции онлайн. Всяка държава има своите квоти за подписите, обикновено пропорционални на населението. Квотата на България за тази инициатива е 13500 подписа. По линията на европейските регламенти, ако поне седем от държавите в ЕС изпълнят квотата си и съберат над един милион подписа, ЕК ще разгледа предложението на инициативата.

На тази карта може да се види подкрепата за Европейската инициатива за медиен плурализъм по държави. Видно е, че за срока на инициативата вероятно няма да се съберат нужните подписи – към момента, от целия ЕС са събрани едва малко над 27 хил. подписа.

Тук става интересно, обаче. Почти половината от подписите – близо 12 хил. – идват от България. България е безспорен първенец по подкрепа в тази инициатива с почти 88% изпълнена квота. Ние сме единствената държава от Европейския съюз, която има реален шанс да достигне прага си. Втори по процент изпълнение са унгарците, с едва 12.95% – 2136 подписа. Огромна е преднината ни пред държави като Германия, Франция, Англия, Италия, Испания, Австрия, скандинавските страни.

Обновено: Към 21:40 ч. на 14 август 2014 г., България е единствената страна-членка на ЕС, която е преизпълнила своята квота от 13500 подписа в подкрепа на Европейската инициатива за медиен плурализъм.

European Initiative for Media Pluralism - Support from Bulgaria

European Initiative for Media Pluralism – Support from Bulgaria

Какво означава това?

За мен изводът е един – критичността на българския читател се пробужда. Чувствителността му към проблемите на медиите е силно нарастнала и сега е много добър момент да се случат промени в средата у нас.

Защото първата крачка за решението да даден проблем е да осъзнаем, че проблем има и че проблемът е сериозен. Промяната няма да дойде отгоре, никой няма да ни спусне решение наготово. Дори промени в европейското законодателство няма да ни спасят. Имаме един-единствен шанс и това е сами да се оправим. Ключът държим ние – читателите.

Писнало ви е от общи приказки? Искате конкретни действия? Разбирам ви много добре. Вижте Микродарения за независима журналистика.

Митьо

0